Boeren protest 2

Boerenprotest 2.

Las in de krant dat leden van Kamp Vught de uitspraak van de voorman van de boeren FDF weerzinwekkend vinden.

Laat helder zijn dat ik begrip heb voor hun reactie. Maar hebben deze mensen zich ooit verdiept in de malaise die de boeren ondervinden van deze Overheid. Als je constant gestigmatiseerd wordt, gediscrimineerd wordt en verdacht van fraude, dan knapt er op een gegeven moment iets in iemand zijn hoofd. Het valt me in Nederland op dat men liever over elkaar slecht spreekt in plaats van om de dialoog eens aan te gaan. Ga eens open en constructief aan de tafel zitten en probeer op zijn minst begrip voor elkaars situatie te krijgen.

Als je het beleid van deze Overheid bekijkt is het feitelijk en concreet een deportatie van de Nederlandse boer naar het buitenland. Sprak laatst een boer in, hoe kan het anders, in Westerbork.

Veel van zijn collegae waren naar het buitenland vertrokken omdat ze de terreur van diverse Kabinetten Rutte meer dan beu waren. De bureaucratie was moordend en daar hadden ze genoeg van. Met open armen werden ze in Polen en Hongarije ontvangen. Natuurlijk om hun ondernemerschap en vakkennis en als motor om de Hongaarse en Poolse economie naar een hoger niveau te tillen. Straks zal het zo zijn dat Polen en de Hongaren ons van voedsel gaan voorzien omdat deze bedrijfstak door de bureaucratisch deportatie uit Nederland verloren is gegaan.

U hoeft het niet met me eens te zijn, maar wilt u eens nadenken voordat u de boeren in een kwaad daglicht stelt. Het gros van de burgers heeft totaal geen idee hoe die wereld van agrariƫrs eruitziet.

De stille armoede, het grote verdriet gefaald te hebben speelt hier bij deze sector enorm. Het boerenbedrijf gaat vaak van vader op zoon over. Maar spreek je vandaag de dag de jeugd op een boerenbedrijf dan gaan die liever gestudeerd door het leven dan dat ze boer worden.

Heb situaties gezien en ervaren dat boeren hun handelswaar voor ZEVENTIG PROCENT onder de kostprijs moesten verkopen omdat nog langer wachten de oogst volledig waardeloos maakt. Als je kostprijs rond de twaalf eurocent per kilo ligt en je maar 3,5 cent ontvangt dan is je jaar naar de kloooooooooooooote.

Dan hoop je dat je een jaar een goede prijs ontvangt en dan kun je dat verlies in een termijn van vier jaar fiscaal middelen. Vaak zei ik dan tegen die boeren. U heeft uw bedrijf van uw vader overgenomen en dat is uw trots omdat door te zetten, maar als u verstandig was dan ging u vanuit financieel oogpunt samen met uw vrouw aan een kassa zitten bij een supermarkt. Dan houdt U netto meer over dan nu en ga dan lekker hobbyen boeren. Wat geitjes, kippen en scharrelvarkens en u heeft een heel wat minder stressvol leven. Zwembadje plaatsen waar de trog stond voor de varkens en u heeft een leven als een Zonnekoning.

Maar ze zijn zo verknocht aan hun bedrijf, zo gehecht aan hun bedrijf, zo begaan met de natuur. Zo begaan en vasthoudend op de erfenis van hun ouders. Hun levenswerk voortzetten is thans een duivels dilemma geworden.

Persoonlijk ken ik het verhaal van een kennis van ons die thuis een varkensbedrijf heeft maar de vrouw des huizes werkt op de administratie van een kantoor om de broodnodige boodschappen op de tafel te krijgen. Vanuit het varkensbedrijf kan dat helaas niet.

Oh, u gelooft dat niet. Maar ga dan eens praten met die sector. Dan komt u met een zwaar gevoel van onmacht, maar bovenal van onbegrip thuis.

Boeren, stuur ze maar weg, deporteer ze maar naar het buitenland, maar als u straks honger lijdt en zelf niet weet hoe men groentes kweekt, dan zult u verhongeren of aan enge ziektes overlijden, omdat deze overheid u liever volstopt met chemische varianten die in een fabriek geproduceerd gaan worden die u volstrekt ziek maken.

Uw gezondheid is een speelbal van de politiek geworden. Dat zie ik helaas in mijn praktisch leven elke dag.

Sjef Smeets

Columnist

Auteur

Onderzoeker

Innovator

Terug naar boven