’t Rutte failliet effect

t’ Rutte failliet effect.

Als we zien dat we een leider hebben die met alles wegkomt en de leugen regeert dan is er feitelijk een politiek failliet ontstaan.

Kijk eens om u heen en constateer dat we in een afglijdende schaal van waarheden zijn terechtgekomen. De vermeende elite heeft lak aan de waarheid en daarnaast hebben we een rechtssysteem dat ook aan slijtage onderhevig is. Maar dat is niet aan de Raad voor de Rechtspraak die dat omarmt, nee het is de invloed van de politiek op de rechtspraak.

Nu weet ik ook wel dat rechters op de bij hen aangeboden informatie een zaak dienen te beoordelen, dus men staat al op een forse achterstand inzake waarheidsvinding.

Voor mij is het stuitend om te zien dat bijvoorbeeld in een parlementaire enquête de daders er met uitspraken zoals: ik heb er geen helder beeld meer bij of zoals opperleugenaar MR het laatst zo mooi zei: ik heb er geen actieve herinnering aan, wegkomen.

Zo kom je er mooi mee weg en heb je feitelijk maling en lak aan de burgers.

Vaak zie je ook dat als er een enquête op gemeentelijk niveau gehouden wordt, dat de hoofdrolspelers dan aan gespeelde hersenverlies lijden.

Je houdt de kaken strak op elkaar, zegt niets over hetgeen je beslist verkeerd gedaan hebt en de ellende waait wel weer over.

Noem het van mijn part witteboordencriminaliteit of klassenjustitie.

Persoonlijk zou ik als rechter de hulp inroepen van een hypnotiseur om de betreffende personen onder ede aan die test mee te laten doen zodat we eindelijk de waarheid eens naar voren krijgen. Breng de dames en heren die zich verschuilen achter hun tijdelijke geheugenverlies weer terug naar het heden en verlos ze van het verleden waarin ze veel verkeerd deden.

Mark Rutte is met alle respect een van de grootste debaters maar ook een opperleugenaar van de bovenste plank. Hij heeft er in Nederland voor gezorgd dat iedere bestuurder die iets verkeerds heeft gedaan, vrijuit gaat. Want als je het voorval niet meer kunt herinneren kan een rechter je feitelijk niet veroordelen.

We hebben een scala aan leugens en verdraaiingen gezien als het om de briefjes van F. Teeven ging. Ivo Opstelten was ook al een heer die zich beriep op zijn slecht geheugen om ergens onderuit te komen.

Feit is dat als een bijstandsmoeder zich het voorval niet meer kan herinneren zij wel een boete krijgt en een fikse straf. Van die persoon eisen we wel dat ze de waarheid verteld, maar van een falende politicus, daar heeft men op bestuurlijk niveau medelijden mee en ja dan veroordeel je hem niet. En laten we wel zijn, rechters dienen onafhankelijk te zijn, maar het zijn ook maar normale mensen die soms voor een promotie iets toegeven.

Ook de bombardementen in Irak is weer een door en door gekonkel en gedraai niet volledig openbaar. Mark kan het zich niet meer herinneren en ja daar gaan we weer, leve de leugen.

En als het niet anders kan maken we er maar een staatsgeheim van en stoppen het op die manier fijn in de doofpot.

Het zou toch eens hoogtijd worden dat we de lat van de eerlijkheid niet alleen zien bij de normale burger, maar bovenal uit het Torentje van Rutte knalt.

De waarheid, iets waar Rutte een hekel aan heeft en waarin veel gezagsdragers zich net zoals Rutte en Co de waarheid verhullen.

Slecht voorbeeld doet goed slecht volgen.

Sjef Smeets

Columnist

Auteur

Onderzoeker

Terug naar boven