BOEREN ZITTEN DOOR BANKEN EN OVERHEID KLEM

Beste lezer, kamerleden en media.

Verbaasd kijk ik vaak op van de kortzichtigheid waarmee burgers zo vaak roepen dat boeren allemaal miljonairs zijn.

De stoere trekkers, maaikneuzer etc. laten de indruk bestaan dat boeren ruim in de poen zitten.

Ik had het geluk om bijna 5 jaar lang hobbymatig bij een heel fijn bedrijf met een truck in het weekend bij diverse boeren in zowel België – Duitsland en Nederland aardappelen te mogen ophalen voor de patatbakkers van Nederland.

Daar ik als oud ondernemer geïnteresseerd ben hoe die boerenbedrijven hun geld verdienen vroeg ik vaak onder het genot van een bakkie troost hoe de zaken ervoor stonden.

Slechts 2% van de boeren is daadwerkelijk vrij van de bemoeizucht van een bank. 98% kan dat helaas niet zeggen.

Vaak heb ik tegen die boeren gezegd, ga achter de kassa van ene supermarkt zitten en je hebt meer rust en je verdiend meer. U zult het niet geloven maar het is helaas zo.

Veel aardappels worden op contractbasis aan een fabrikant van friet geleverd, daar maakt men al voor het zaaien afspraken over.

Een klein deel van de opbrengst gaat de “Beurs “op en daarmee hopen de boeren een betere prijs voor hun aardappels te krijgen.

Met de levering aan de fabrikant van de frietjes hoopt men de kosten te dekken. Echter er zit een addertje onder het aardappelgras.

Stel dat de boeren een magere oogst hebben door deels insecten, maar ook door droogte, de boeren hebben de afgesproken hoeveelheid te leveren.

Stel een boer maakt een afspraak om duizend ton aan de patatfabrikant te leveren. Hij hoopt dat zijn oogst 1500 ton is. Dus kan hij 500 ton op de beurs hopen op een betere prijs dan die hij van de fabrikant van patat krijgt.

Nu heeft hij een slecht seizoen, te droog, te nat, fraters andere ziektes. Nu haalt hij maar 900 ton aardappels van zijn perceel af. De toegezegde 1000 ton aan de afnemer heeft hij te leveren of de prijs wordt lager.

Heerlijke wurgcontracten zijn dat.

Om u een idee te geven. Als een boer het goed doet en het seizoen werkt mee, dan haalt hij circa 70 tot 80 ton per hectare van zijn land. Is er droogte, te nat, ziekte etc. dan is de opbrengst maar rond de 40 tot 50 ton per hectare.

De kostprijs van aardappelen lag in 2020 op 10 tot 12 cent per kilo. Heb het in 2019 nog meegemaakt dat een regiogenoot in Noord-Limburg voor zijn aardappels maar 3,5 cent per kilo kreeg.

De zoon van de oprichter had er goed de pest in dat hij maar 3,5 cent kreeg en daar niets tegen kon doen, buiten zichzelf ophangen.

Ik sprak Hans erop aan en zei, dat gaat toch niet joh, zo kunnen jullie toch niet leven. Ga aan de kassa van de lokale supermarkt zitten en je hebt meer in de knip en meer rust en geen verantwoording.

Maar dat zit niet in de genen van een boer en zijn familie, hun bedrijf is hun trots en die willen ze graag instandhouden.

Herinner me nog mijn Ome Wiel die een asperges veld had in de gemeente Gennep. Zijn grond werd onteigend voor woningbouw en de aankoop was belabberd, weinig.

Tja Sjef zo gaat dat, de Rabobank komt eerst met de geldparasol aan en vraagt of je nog meer wilt lenen om uit te breiden of te moderniseren. Daar hebben ze echte knijpers van personen voor in dienst.

Gaat het echter regenen en heb je daadwerkelijk een overbruggingskrediet nodig dan is de parasol verandert in en paraplu waar ze je jou er naast laten lopen om je eraan te herinneren dat zij de dienst uitmaken en jij als agrariër maar te luisteren hebt.

Zo hebben de banken en de Overheid jarenlang de boeren geknecht. Eerst kwam die Overheid en zei, mannen er moet meer geproduceerd worden om alle mondjes te voeden en om de export, waar we als overheid zo veel aan verdienen middels belastinginkomsten, te realiseren. Daags erna kwam de bank en zei, hoe kunnen we helpen meer te produceren. U snapt hem al, ga uitbreiden beste boer.

Stallen werden gemoderniseerd, tractoren werden vervangen door een beter rendement opleverend voertuig.

Tja dan sta je als burgers naar die machtige machines te kijken en denkt verhip, wat ene rijke boer. De schijn bedriegt, helaas. Want ik zou wensen dat elke boer multimiljonair was, gewoon omdat ze zo enorm hard werken.

Hebben alle risico ’s zoals slechte oogst door te nat of te droog weer, ziektes en of verziekte markt omdat er op dat moment weer te veel van het land afkwam.

Daarom mag men middelen over een periode van vier jaar als het gaat om belastingen te betalen.

Beste lezer, u kijkt wellicht ook door die bril van dat alle boeren miljonairs zijn. Dat is vaak niet zo. Kan me nog een kennis herinneren die varkens fokten. De vrouw van de varkensboer moest op een kantoor gaan werken om thuis rond te komen.

Zoals thans de boeren behandelt worden heb ik maar een wens, dat die boeren eens een half jaar niets meer uitleveren, echter dat kunnen ze zich niet veroorloven omdat hun balans dat niet toelaat.

Als men dat wel deed zou u als burgers wel eens milder kunnen zijn in uw oordeel over de boeren en die stikstof en Co2 waanzin. Als u niets meet te vreten hebt piept u wel anders.

Stikstof en Co2 is een politiek ambtelijk gecreëerd probleem om de boeren de nek om te draaien en de insectenbedrijven te promoten.

Voor alle duidelijk zet ik hier een link neer waar u eens over na moet denken. https://dissident.one/2023/03/13/6-000-jaar-geleden-lag-de-zeespiegel-tot-drie-meter-hoger-dan-nu/

Op de keper beschouwd brengt de politiek ons land aan de afgrond, niet de natuur. Die kunnen we als burgers niet beïnvloeden en kijk nog eens op onderstaande link: https://t.me/boerenvissersburgers/14080

Zet ook nog in het kort een zinsnede van een eerdere column van me:

Als we het Stikstofdebat nu eens helder voor ogen nemen dan kan er maar een conclusie zijn dat heel Nederland inclusief haar politiek leiders aan het infuus van de domheid hebben gelegen.

Omdat een enkel plantje misschien volgend jaar niet meer bestaat leggen/brengen we een hele bedrijfstak ten grave.

Dan wil ik bij deze een lans breken voor de Nederlandse Mammoet, voor de Groningse Dinosauriër, de Limburgse Buffel, de Gelderse Kokkelhaan en de Zeeuwse Reuzehaai.

Daar alle voornoemde dieren ons ontvallen zijn door de aanwezigheid van de mens, kan ons land beter volledig onder water gezet worden en alle politici zullen als eerste geofferd worden. Zij leiden ons in hun aller wijsheid naar de wereld van een optimale beleving. Plantjes zijn belangrijker dan mensen.

(Het onder water zetten zal met name de Zeeuwse Reuzehaai enorm kunnen waarderen)

Want de mens, lees politiek, die hebben door laks handelen deze planeet naar zijn gort geholpen. Per heden gaan we dagelijks circa 1 miljoen mensen van het Nederlandse deel van de planeet offeren om een zo snel mogelijke terugkeer van zowel de Mammoet, Dinosauriër, de Buffel, Kokkelhaan en Zeeuwse Reuzenhaai in Nederland weer mogelijk te maken.

Boeren zitten door banken en Overheid klem.

 

Sjef Smeets

Columnist

Auteur

Onderzoeker

Innovator

Vm. raadslid – lid Korps Rijkspolitie – ondernemer en klooster leerling

Website: www.ziekvandepolitiek.nl

Terug naar boven