Corona bureaucratie

Corona bureaucratie.

Laat helder zijn dat dit virus de gemoederen bezighoudt. Veel verpleegkundigen lopen zich de beentjes uit het lijf en daar zijn we ze dankbaar voor. Hun inzet is tomeloos.

Wat me echter stoort aan de hele corona crisis is dat wederom de bureaucratie smeuïg en traag is. Waarom, wat heeft dat voor een nut.

Eerst zagen we dat een bedrijf uit Zeewolde hun middel chloroquine aanbood en waarop niemand reageerde. Het verweer van de ambtenarij was dat de persoon zijn boodschap niet naar de juiste afdeling had gestuurd. Wat een flagrante insteek en betrokkenheid van een persoon die blijkbaar niet doorheeft hoe groot de nood is.

Had de betreffende ambtenaar dit niet even kunnen doorgeleiden naar de juiste afdeling. Je laat een dergelijke optie toch niet stranden op je eigen domheid. In welke bananenrepubliek leven we eigenlijk.

Voorst zie je dan weer dat het RIVM het middel chloroquine veel te laat als middel tegen dit virus heeft ingezet. Het lag al een maand op de plank, de brief van de ondernemer uit Zeewolde.

Toen het programma 1Vandaag er een item van had gemaakt op 27 februari, toen bleek er iemand wakker te worden.

Dat terwijl het al in 2004 door de Universiteit van Leuven getest was als probaat middel tegen Sars. En corona blijkt een Sars variant te zijn.

Het gestuntel van bepaalde afdelingen laten me weer terugdenken aan de aandacht die de bacteriofagen veroorzaakten. Daar waar de Georgiërs het al meer dan 100 jaar inzetten als vervanger van de antibiotica, daar ligt de medische wereld hier in Nederland nog steeds te zeiken dat het middel niet klinisch bewezen is. Stop eens met deze je zelf op de borst te kloppen dom gedrag als verantwoordelijke organisatie.

Wat is dat toch die domheid die deze afdeling ventileert en tentoonstelt.

Zo waren er ook ondernemers uit Hoorn die vliegtuigen vol met mondkapjes en andere benodigde zaken zoals beademingsapparatuur via hun relaties in China konden organiseren.

https://www.ad.nl/politiek/ondernemers-hebben-oplossing-voor-tekort-beademingsapparaten-maar-ministerie-geeft-niet-thuis~ae6b7a25/

Maar nee, dat moest ook weer via de media kenbaar gemaakt worden om zodoende de ambtenarij onder druk te zetten.

In welk land leven we eigenlijk. Als je dan hoort uit de mond van onze Corona Gezant Feike Sijbesma – (voormalig CEO van DSM) –  dat de landen in Azië, zoals Singapore, Zuid-Korea en Hongkong aldaar de restaurants normaal open zijn, maar dat de discipline van de anderhalve meter afstand strikt en zonder morren nageleefd wordt.

Waarom zijn wij Nederlanders niet in staat zo te handelen.

Helder is nu ook dat de bezuinigingen op de gezondheidszorg te ondoordacht en zonder beleid zijn uitgevoerd. Nu blijkt ook dat de spaarpot van de zorgverzekeraars verkeerd gebruikt wordt. Er mag geen geld aan de gezondheidszorg onttrokken worden.

Laten we dit niet vergeten wie die bezuinigingen heeft georganiseerd. Vaak wordt gezegd dat West-Europa een vorm van democratie bezit, die feitelijk niet meer een dictatuur is waarin we onze gal via de media mogen spuiten, maar waarbij de politiek onze burger belangen achteloos naast zich neerlegt.

Deze corona crisis legt dit nu eenmaal feilloos bloot. Laten we van de aanstaande autocratie een echte democratie maken op basis van een bindend referendum. Dan zijn we in een slag af van de domheid die regeert. Want burgers vinden het wel belangrijk dat er een betaalbare en adequate gezondheidszorg is.

Rest mij heel veel dank uit te spreken aan de artsen en verpleegkundigen die met grote risico’s op een eigen besmetting hun taak vervullen. Chapeau kanjers !!!!

Sjef Smeets

Auteur

Columnist

Onderzoeker

Terug naar boven