RIVM-ziekte

RIVM-ziekte.

Als we alleen al in Europa kijken hoe landen afzonderlijk met het coronavirus zijn omgegaan dan geeft dat wel te denken.

De Zweden met 10,2 miljoen inwoners draaien op een normale manier economisch door en hebben op 14/4/2020 exact 899 gevallen die waarschijnlijk door het coronavirus zijn overleden.

Mensen mogen daar lekker naar de kroeg en uitgaan. Terrasje pikken is er normaal. Natuurlijk zijn er adviezen en er wordt aangeraden dat als je ziek bent, om dan thuis te blijven. Daar houdt men zich aan.

Als we het aantal Nederlanders – 17 miljoen – vergelijken tegen de Zweden dan doen de Zweden het met hun strategie beter dan de Nederlanders. Omgerekend zouden de Zweden dan thans dan 1528 te betreuren personen hebben. Ze hebben er echter 899 en dus doen ze het zonder Lock-down beter dan de rest van Europa.

Kijken we nu naar Nederland, dan is de balans tussen gezond verstand en politieke domheid enorm.

Nog steeds ben ik hooguit verbaasd dat bijna niemand, buiten een heldere geest, rept of roept over de griepdoden in de periode 2017-2018.

Toen hadden we bijna 10.000 mensen die overleden zijn aan de griep. Heeft u toen ons Kabinet horen kwetteren en kwaken dat het zo verschrikkelijk is of was.

Nee, geen Mark Rutte die er gewag van maakte. Geen Minister van gezondheid die bezorgd was. Taal noch teken van een verontruste samenleving. Alles draaide door en er was niets aan de hand.

Het enige en duidelijke verschil met andere jaren van de griep is dat het zo snel zich heen verspreidde.

Gisteren sprak ik een medisch verpleegkundige en die beaamde dat de griep normaal een periode kent van zes maanden, waarin dus in 2017/2018 ook dus tienduizend mensen overleden. Nu is dat gebeurd in amper twee maanden, dus de overbelasting in de ziekenhuizen is enorm.

Zijn opmerking dat het nu zo zwaar op de longen aanvalt en dat de patiënten het daardoor moeilijker hebben dan voorheen. Wat hij echter vergat te vertellen is dat in de periode 2017/2018 ook bijna alle patiënten dood zijn gegaan door een bijkomende longontsteking.

Het klinkt misschien raar, ik heb zelf ook een drietal operaties achter de rug, maar een ziekenhuis is een vergaarbak van bacteriën en virussen. Daar wil je feitelijk niet naar toe.

Zoals een bekende het zo mooi zei: Sjef als ze me moeten opereren heb ik dat ze dat het liefste hier bij mij in de koeienstal doen. Dat is een gezondere omgeving dan een ziekenhuis.

En nu komt dan aan het daglicht dat Rutte en Co niet heeft nagedacht en genadeloos ziekenhuizen heeft gesloten c.q. wegbezuinigd. Ziekenhuizen gesloten en 75.000 personeel afgedankt, de straat opgeschopt. Zie daar onze domme leider Mark Rutte.

In mijn optiek moet je altijd een extra c.q. over capaciteit hebben van minimaal twintig procent i.v.m. calamiteiten.

Kijken we naar ons buurland Duitsland dan zien we de volgende cijfers. Duitsland heeft op iets meer dan 82 miljoen mensen vijfentwintigduizend ic-bedden. Dat geeft een gemiddelde per 100.000 inwoners 30,4 ic-bedden. Is dat geen enorm verschil.

Nederland, waarin de VVD met name de gezondheidszorg volledig heeft uitgekleed en geprivatiseerd heeft per 100.000 inwoners net geen zeven (6,76) ic-bedden.

Is dat voor een welvarend land als Nederland niet wat achterlijk laag. Dacht het wel.

Veel kritische mensen, en dat worden er gelukkig steeds meer, zien nu eigenlijk de schade die Rutte 1-2-3 heeft aangericht. Bezuinigen is prima, maar dan wel op de kosten verslindende ambtelijke bureaucratie. Niet op de gezondheidszorg, niet op verzorgingshuizen, niet op de nutsvoorzieningen.

Sprak ook nog een heldere geest die in het dagelijks leven een Dr. Ir in de chemie is.

Ja Sjef, het is overduidelijk een politiek spel wat er gaande is.

Zo, dat is nogal al een gewaagde uitspraak jongeman. Ook hij vergeleek de griep in 2017/2018 met de waanzin van de maatregelen die er nu genomen worden.

De economisch ellende die deze maatregelen veroorzaken zullen meer doden eisen dan de mensen die aan de corona griep overlijden. De kosten die we straks moeten maken om de maatschappij weer te normaliseren is vele malen groter en doen meer pijn dan de corona.

Zelf schatte hij in dat een veelvoud van personen zelfmoord zullen plegen omdat hun bestaan in het gedrang is gekomen. Ondernemers die zich van het leven beroven en huwelijken die door deze crisis stranden. Bedrijven, zoals o.a. de horeca zullen een schuld achter laten die ongekend is. De industrie valt terug naar het niveau van de jaren tachtig uit de vorige eeuw

Ik vind het prettig dat er steeds meer mensen zelf beginnen na te denken en niet blindelings achter de mediahype en de angstmakerij van het Kabinet en het RIVM aanlopen.

Steeds meer mensen gaan twijfelen aan het beleid van het Kabinet onder aanvoering van het RIVM.

Eerst moesten we groepsimmuniteit opbouwen, toen weer anderhalve meter afstand houden. Hoe tegendraads is dat.

Het is nu zaak om zo snel mogelijk weer in het normale doen terug te gaan.

Net zoals de Duitse viroloog Alexander Kekulé (61jr) zou ik zeggen, nu weer aan de gang en snel ook. Zijn voorstel is dat de gezonde mensen tussen de 20 en 50 jaar direct weer aan de slag gaan. Blijf verder bij de ouderen en zwakkere mens weg, maar ga weer aan de slag voordat de schade niet meer te herstellen is.

En laten we in een later tijdstip de adviezen van het RIVM eens nader bekijken. Want het is ronduit vreemd dat het ene land dit doet en het andere land totaal iets anders.

Voor mij is dat het failliet van het RIVM en de medische wereld.

Sjef Smeets

Columnist

Auteur

Onderzoeker

Innovator

Terug naar boven