VUURWERK VERBOD

Beste kamerleden.

Zag muts Halsema oreren dat er een totaal vuurwerk verbod moet komen. Evenals de politie etc.

  1. Gaan we het verkeer ook totaal verbieden, omdat er jaarlijks 578 verkeersslachtoffers zijn.
  2. Gaan we de medische zorg ook staken, omdat er jaarlijks 17.000 mensen overlijden door medische missers
  3. Gaan we het werken ook verbieden, omdat er jaarlijks 60 mensen door overlijden, spreek ik nog niet over de ongevallen van kwetsuren.

Ben ik een voorstander van vuurwerk: NEE.

Mijn honden, heb twee Nederlandse Schapendoezen, zijn zo gestrest dat een daarvan (10 jr.) bijna in een shock terecht kwam.

Steek ik zelf vuurwerk af: Nee, wel ooit gedaan als jongeling (thans 71)

Denk eens aan een goede oplossing voor dat probleem. Een idee!

Maak een soort box waar men als de mensen het vuurwerk afhalen hun vuurwerk in doen. De box gaat dicht, dus een soort kluisje met een tijdslot erin.

Oudjaarsavond wordt de gecodeerde box automatisch geopend. Kan makkelijk, want we hebben zoveel slimmeriken/ techneuten die dat kunnen bouwen.

Statiegeld van die box, een bedrag van 250 of 500 euro, die volgend jaar weer gebruikt kan worden.

Oudjaarsavond om 18.00 uur wordt automatisch die vuurwerk box vrijgegeven. Vanaf dat moment kan men gaan knallen.

Om 02.00 uur is het klaar met het vuurwerk.

Vuurwerk dat nog niet op is gestookt, ontbrandt automatisch en vernietigd zichzelf.

Even wat whizzkids daarop laten stoeien. Heb je dus voor 02.00 uur je vuurwerk niet op, jammer dan. Het vernietigt zichzelf, hetzij het ontbrandt of het wordt chemisch vernietigd. Zelfdestructie dus.

Ik, ondanks dat mijn honden er niet blij, eerder goed ziek van worden, vind dat mensen een keuze moeten hebben. Vuurwerk hoort bij Nederland, net zoals erwtensoep, koek en sopie.

Geef een juiste voorlichting op school, zodat men ook rekening houdt met de omgeving. Vorig jaar 2021 stopten jeugdigen met vuurwerk omdat we eraan kwamen met de hond. Heb die gasten enorm geprezen en ze bedankt. Komt ook omdat veel jeugdigen onze honden kennen en ze al roepen om te komen spelen. Als die mannen voetballen op het grasveld in de buurt dan willen ze beide knapperds van ons aaien en er mee dollen. Kanjers zijn die jeugdigen.

Enige jaren geleden ging ik bij de jaarwisseling kijken naar het vuurwerk. Sta buiten op een behoorlijke afstand naar het spektakel te kijken omdat ik ook mijn gehoor wilde ontzien. Is toch al iets minder.

Op een afstand van pakweg dertig meter schiet een stokje van een vuurpijl net boven mijn rechter oogkas tegen mijn hoofd. Niet leuk en was niet prettig.

Nooit en te nimmer meer zonder een werk/ veiligheidsbril tijdens het vuurwerk naar buiten geweest.

Thans, omdat mijn honden zo reageren al helemaal niet meer naar buiten. Mijn oudste hond heeft er echt een gruwelijk trauma aan overgehouden.

Duurt nu zeker 14 dagen, dat zijn angst minder wordt.

Maar een verbod op vuurwerk is te dom voor woorden.

Denk aan de slachtoffers, verkeer, werk en de medische missers. Daar doet u als politiek niets tegen. Die simpel vermijdbare medische missers interesseert u niets.(Heb daar ooit in 2006 aan de directeur van het MMC Maxima Medische Centrum een voorstel voor gedaan)

Politie blijft op de kazerne en laten zich niet in het straatbeeld zien. Lokt alleen maar agressie uit, die ik niet goedkeur maar wel goed begrijp.

Laat de buurt het zelf oplossen, zodat de aanwonende zich verbinden om de excessen te voorkomen en de jeugd daarop aanspreekt. Wordt eens wijzer.

Doe hetzelfde met voetbalhooligans. Laat ze elkaar maar afslachten, i.p.v. dat agenten het slachtoffer worden van uw falend beleid.

Zet ze maar samen in het stadion en geef ze knuppels en boksbeugels. Dan is het zo afgelopen. De laatste die levend het stadion uitkomt, krijgt een enkele reis naar Siberië om af te koelen.

In het verlengde daarvan, raad ik u als politiek hetzelfde aan.

Wilt u zo graag een oorlog zoals nu Oekraïne, ga dan zelf als kamerleden voorop als echte leiders en vecht vooraan aan het front, maar stuur geen mannen die aan de situatie niets kunnen doen, de dood in.

Definitie van Oorlog:

 Waarbij jonge manen die elkaar niet kennen, elkaar niet haten, maar elkaar wel vermoorden voor

Oude mannen die elkaar wel kennen en elkaar haten.

Resume: Ontwikkel dus een gecodeerde box/kluis voor het vuurwerk. Ga in conclaaf met de vuurwerkbranche en hang niet de slimme ambtenaar of kamerlid uit.

 

Wens u veel wijsheid toe.

Sjef Smeets

Columnist

Auteur

Onderzoeker

Innovator

Vm. raadslid – lid Korps Rijkspolitie – ondernemer en klooster leerling

Terug naar boven